Materiaalbibliotheek

In dit artikel lees je hoe:
– De materiaalbibliotheek is opgebouwd
Hoe je eigen materialen toevoegt
Hoe je met de natuursteen assistent meerdere tegels uit een slab kan maken

Opbouw materiaalbibliotheek

Open de materiaalbibliotheek onder Tegel | Zetten | Materiaal. In de materiaalbibliotheek vind je verschillende soorten materialen, zoals hout, plastic, stof metaal. Deze zijn toepasbaar op elk soort oppervlakte in je project. In het previewscherm links onderin kun je de weergave bekijken en eventueel aanpassen met een klik op de symbolen.

Aan de linkerzijde van het scherm zijn alle mappen geplaatst welke verschillende soorten materialen bevatten: zoals steen, hout, glas, kleuren. Daarnaast kan je van verschillende materialen zoals bijvoorbeeld behang, zelf de textuur en kleur samenstellen.

Druk op OK. Je cursor verandert in een kwast en je kan nu elk mogelijk oppervlakte kwasten in de ruimte, houd CTRL ingedrukt om meerdere oppervlakten aan te passen.


Eigen materialen toevoegen

Gebruik de map Eigen materialen in de materiaalbibliotheek om zelf materialen toe te voegen door middel van JPG bestanden. Zorg ervoor dat deze afbeeldingen seamless zijn. Onderstaande afbeelding van behang met print is bijvoorbeeld seamless. Wanneer je deze plaatst, weergeeft deze een repeterend patroon zonder naden.

In ViSoft zijn niet alle materialen opgenomen, in verband met copyright, zoals bijvoorbeeld RAL kleuren. RAL is een Europees kleur matching systeem dat kleuren definieert voor verf, coatings en plastics. Ook Margraf natuursteen is een aanvulling voor de materiaalbibliotheek. Hieronder bieden wij deze materialen aan in een archiefbestand:

RALkleuren.zip
Margraf.zip

Download deze en volg onderstaande stappen om deze te installeren.

RAL Kleuren installeren
Stap 1

Open de materiaalbibliotheek. Rechtsklik en selecteer serie toevoegen.

Voer de naam en omschrijving in en klik op OK.

Stap 2

Nu je de serie hebt gemaakt, rechtsklik je in het witte werkvlak en selecteer je materiaal maken van afbeelding. Met CTRL+A selecteer je alle afbeeldingen tegelijk uit de bestandslocatie map. Klik op openen.

Het duurt eventjes voordat alle kleuren verschijnen. Zodra ze in de bibliotheek staan, kun je de afbeelding preview wijzigen onder rechtsklik > Eigenschappen. Selecteer in dit venster onder voorbeeld Box. De preview is aangepast.


Natuursteenassistent

De natuursteen module vind je onder manier van tegel zetten in het menu Tegel | Zetten| Tegels, open deze met een rechtsklik. De assistent wordt gebruikt om meerdere tegels te maken uit een natuursteenafbeelding. Een andersoortige tegelafbeelding kan natuurlijk ook.

De natuursteen afbeeldingen haal je uit de materialenbibliotheek. Selecteer Bron afbeelding selecteren om er een te gebruiken.

Activeer Toevallig spiegelen en Toevallig draaien om de weergave van de afbeeldingen te veranderen. Je kan ook de afmeting van de afbeelding en tegel instellen, hier is deze op 30×30 ingesteld. Er dienen 30 tegels uit het materiaal te worden gesneden. De gemaakte tegels verschijnen aan de rechterzijde van het menu. Om een tegel te verwijderen, gebruik je rechtermuisklik > Delete. Het tegelpatroon kan worden opgeslagen. Gebruik de knop in bibliotheek opslaan… om dit te doen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *